Το πρόγραμμα GAMES με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+

Το σχολείο μας συμμετέχει σε πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+. Το πρόγραμμα έχει τίτλο «GAme-based education or how to Make lEarning eaSier» ή απλά «GAMES». Το πρόγραμμα αφορά το λεγόμενο Game-based learning δηλαδή την χρήση των video games ως παιδαγωγικών εργαλείων. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να μάθουν όσο περισσότερα γίνεται σχετικά με το Game-based learning αλλά και να μάθουν πως μπορούν να δημιουργήσουν ένα απλό εκπαιδευτικό παιχνίδι.

 

Η πρώτη συνάντηση του προγράμματος έγινε μεταξύ 29 Ιανουρίου και 2 Φεβρουαρίου 2018 στην πόλη Laa an der Thaya.

 

Διεύθυνση του Σχολείου – Ενημέρωση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του προγράμματος ERASMUS+ GAMES στην Αυστρία (29-1-2018 έως 2-2-2018)μεταξύ των χωρών Αυστρίας, Ρουμανίας, Λιθουανίας, Τουρκίας και Ελλάδας. Το 2ο Γυμνάσιο συμμετείχε με την Διευθύντρια του Γυμνασίου κ Τάτσιου Έλενα, την Υποδιευθύντρια του Γυμνασίου κ Αθανασιάδου και τον καθηγητή πληροφορικής που είναι και ο υπεύθυνος του προγράμματος κ Συρόπουλο.

Η υποδοχή των συναδέρφων αυστριακών με συντονίστρια την κ Renate Wachter και το εξαιρετικό της team, ήταν ιδιαίτερα θερμή και η εβδομάδα παραμονής μας στο Laa μια γραφική πόλη περίπου 70 χιλ από την Βιέννη ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Το σχολείο που διεξήχθηκαν οι εργασίες ήταν ένας πολύ όμορφος, σύγχρονος εξοπλισμένος για τις ανάγκες του προγράμματος και φιλόξενος χώρος.

Οι παρουσιάσεις του κ Συρόπουλου και της κ Sonja Gabriel για τη γλώσσα δόμησης ιστοσελίδων HTML5, τη γλώσσα προγραμματισμού JavaScript και την εκπαιδευτική θεωρία των παιγνίων που παρουσιάστηκαν αντίστοιχα από τους ομιλητές ήταν διαφωτιστικές για τους συμμετέχοντες καθηγητές όλων των χωρών. Τα εργαστήρια που ακολούθησαν ήταν πολύ δημιουργικά και μας ενέπνευσαν έτσι ώστε να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας στους μαθητές ?τριες του που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δημιουργώντας ως μικροί προγραμματιστές εκπαιδευτικά παιχνίδια που θα παρουσιάσουν στους μαθητές ?τριες των άλλων χωρών του προγράμματος.

Η εμπειρία που αποκομίστηκε από την ενημέρωση για τα άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, η ανταλλαγή απόψεων για την εκπαίδευση μεταξύ των εκπαιδευτικών και των διευθυντών των σχολικών μονάδων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και από την συν διδασκαλία της κ Τάτσιου με τον Διευθυντή του σχολείου τον κ Christian Rindhauser σε τάξη αυστριακών μαθητών λίγο πριν την εισαγωγή τους στην Ανώτατη εκπαίδευση ήταν πραγματικά σημαντική.
Η επόμενη συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών ?τριων θα πραγματοποιηθεί στην Ρουμανία τον Μάιο του 2018 ενώ το 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης θα έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την 3η κατά σειρά συνάντηση των ευρωπαϊκών σχολείων τον Οκτώβριο του 2018.
Η επαφή μαθητών ?τριων και εκπαιδευτικών με εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης αλλά και η επικοινωνία των παιδιών με συνομηλίκους τους άλλων ευρωπαϊκών χωρών διευρύνει το γνωστικό και επικοινωνιακό τους επίπεδο ανοίγοντας τους ορίζοντές τους και βελτιώνοντας την αντίληψή τους ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πλούσιες εμπειρίες που τους βοηθάνε στο να γίνουν πιο ενεργητικοί και υπεύθυνοι πολίτες της Ελλάδος και της Ευρώπης.

 
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τη συνάντηση.

Υπεύθυνος υλοποίησης προγράμματος: Απόστολος Συρόπουλος