Οι Ξανθιώτες ποιητές στο 2ο Γυμνάσιο

Οι Ξανθιώτες ποιητές στο 2ο Γ/σιο

– Πέντε ποιητές της πόλης?. απέναντι στους μαθητές !


?πάρε ένα κομμάτι γης              

…και κάνε το χωράφι                                                                                            

…πάρε ένα φύλλο από χαρτί              

?και γράψε δυο κουβέντες                                                                                

…πάρε το  τίποτα και κάντο κάτι.                                                                  

Τάσος Συμεωνίδης

ποιητική συλλογή «Μπαλκόνι στον 3ο»

 

Μια ιδιαίτερη και μοναδική εμπειρία έζησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί στο 2ο Γ/σιο Ξάνθης, καθώς την Τρίτη 9/4 διοργανώθηκε μια ημερίδα διαφορετική από τις άλλες. Πέντε ποιητές της πόλης παρευρέθηκαν και μίλησαν στην νεολαία, για έναν κόσμο πέρα από την οικονομική και κοινωνική κρίση, πέρα από τα σχολικά καθήκοντα και υποχρεώσεις, πέρα από το σήμερα και το παρόν?.. τον κόσμο της ποίησης !

Στα πλαίσια των δράσεων του σχολείου και της βιωματικής προσέγγισης στην τέχνη και τον πολιτισμό, οι μαθητές άκουσαν και απόλαυσαν ένα «πρωινό ποίησης» από καταξιωμένους Ξανθιώτες ποιητές, που απήγγειλαν στίχους από τα ποιήματά τους, ενώ μίλησαν για τη ζωή και την προσωπική τους πορεία στο χώρο της τέχνης.

Προσκλήθηκαν οι κκ Θ. Μουσόπουλος, Κ. Ταβουλτσίδης, Τ. Συμεωνίδης, Ε. Ευφραιμίδου, Χ. Καρακατσάνη, ερχόμενοι σε μια άλλου είδους πνευματική επαφή με τους μαθητές, ενώ δεν παρέλειψαν να ακούσουν με τη σειρά τους μικρά αυτοσχέδια ποιήματα των παιδιών που γράφτηκαν ειδικά για την ημερίδα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φιλολόγους του σχολείου.

Ο Μιχάλης Σπανίδης, που επιμελείται τις εκδόσεις των ποιητών, προλόγισε και μίλησε με θερμά λόγια για την επίδραση της ποίησης ? ως τέχνη ? στην ανθρωπινή ψυχή, τονίζοντας :

«Οι ποιητές μεταφέρουν στο χαρτί, στον καμβά, στην σκηνή, το καθημερινό μας έπος , την ομορφιά και την περηφάνια, το πείσμα και την ελπίδα, το φώς και το σκοτάδι.                                            

Αυτοί εδώ είναι οι αγαπημένοι Ποιητές της Πόλης μου.                                  

Ο ρόλος των ποιητών αποκτά ιδιαίτερη όσο και πολύτιμη συμβολή στην σημερινή δύσκολη εποχή που περνάμε. Θα πρέπει και οφείλει να υπενθυμίζει αδιάκοπα ότι ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος ούτε μόνο για να εκπαιδεύεται, ούτε μόνο για να διορθώνεται, αλλά για να αφυπνίζεται.                                                                                      

Αυτό προσπαθούν οι καθηγητές σας κάθε μέρα εδώ στο σχολείο σας. Αυτό προσπαθούν και οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου, από την δική τους πλευρά και οπτική γωνία».        

poets2

Ο δ/ντης του 2ου Γ/σιου Π. Νταουτίδης αφού ευχαρίστησε για την παρουσία τους Ξανθιώτες ποιητές, επεσήμανε την σημασία της πνευματικής τροφής και την καλλιέργεια όσο και ένταξη της τέχνης και του πολιτισμού στις σχολικές παράλληλες δραστηριότητες, αναφέροντας :

«Δεχτήκαμε με χαρά τις πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας, προκειμένου να υιοθετήσουμε και να υλοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς την μύηση των μαθητών στις τέχνες και τον πολιτισμό. Έτσι για το τρέχον σχ. έτος πραγματοποιήσαμε ?μεταξύ άλλων- δύο ξεχωριστά αφιερώματα στην ποίηση: ένα βιογραφικό ? ιστορικό αφιέρωμα στην Κατίνα Βείκου- Σερεμέτη και ένα δεύτερο στην Ξανθιώτικη ποίηση και τους εκφραστές της στην πόλη μας. Οι μαθητές φαίνεται να ανταποκρίνονται και να συμμετέχουν θερμά στο εγχείρημα προσέγγισης στην ποίηση, ενώ έχουν πάρει τουλάχιστον τα πρώτα ερεθίσματα, προκειμένου να καταλάβουν και να ακολουθήσουν έναν ιδιαίτερο πεδίο της τέχνης», κατέληξε ο Π. Νταουτίδης.

Οι εκδηλώσεις για το 2ο Γ/σιο τελειώνουν την ερχόμενη εβδομάδα με την διοργάνωση ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ και την παρουσίαση επαγγελματικών μονογραφιών από γνωστούς επαγγελματίες της Ξάνθης, ενώ στα πλαίσια «Γιορτών Νεολαίας 2013», το σχολείο συμμετέχει με τη ΓΙΟΡΤΗ των ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ, όπου και θα παρουσιαστούν στο δημοτικό αμφιθέατρο όλες οι ετήσιες δράσεις και προγράμματα του σχολείου.

Κλείνοντας, αξίζουν να αναφερθούν τα λόγια του Μ. Σπανίδη που έκλεισαν την εκδήλωση των Ξανθιωτών ποιητών :

«Ελευθερία δεν σημαίνει να έχουμε επιλογές στη ζωή μας.                          

Ελευθερία σημαίνει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και να ακολουθούμε τον ένα και μοναδικό δρόμο που μας ταιριάζει.                                        

Ελεύθερος είναι αυτός που ξέρει τι θέλει, που έχει ξεκαθαρισμένη σκέψη και αίσθημα ευθύνης, αυτός ποιεί στην ζωή.                                                                                  

Η ΠΟΙΗΣΗ είναι μια απορία από μόνη της».