Το ποδήλατο στην Ξάνθη

«Το ποδήλατο στην Ξάνθη» !!

 

Με όραμα και όνειρο έναν νέο Ποδηλατικό χάρτη εντός και εκτός Ξάνθης ξεκινούν τις δράσεις για το ποδήλατο οι περιβαλλοντικές ομάδες 3 σχολικών μονάδων της πόλης. Πρόκειται για μαθητές του 2ου και 7ου Γ/σιου αλλά και του 2ου ΕΠΑΛ Ξάνθης, που σκοπό έχουν να δώσουν μια «δια βίου» πρόταση άθλησης, μετακίνησης και διασκέδασης εντός και εκτός πόλης.

Για όλα αυτά οι Ξανθιώτες μαθητές ελπίζουν και θα προσπαθήσουν να συνοδεύονται κι από ένα νέο ποδηλατικό χάρτη, όπου θα υπάρχουν νέοι και περισσότεροι ποδηλατοδρόμοι, προτάσεις άσκησης στο φυσικό περιβάλλον της Ξάνθης, καλύτερη κυκλοφοριακή αγωγή και συμπεριφορά από οδηγούς κάθε είδους οχημάτων, αλλά και ποιοτικότερες διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ατόμων στα πλαίσια της «ποδηλατικής παρέας».

«Το 2ο Γ/σιο «ηγείται» της ποδηλατικής πρωτοβουλίας και κατέθεσε στην δ/νση Β?/θμιας Εκπ/σης Ν. Ξάνθης, το Περιβαλλοντικό της πρόγραμμα σε σχέση με το ποδήλατο. Σε αυτό περιλαμβάνονται περισσότερες από 20 δράσεις έως τα τέλη Μαΐου 2013, που έχουν άμεση σχέση με το ποδήλατο.

 

bicycle5

Ξεχωρίζουν :

 

 • Η καθιέρωση εβδομαδιαίας «Ποδηλατοβόλτας» εκτός πόλης (Σάββατο ή Κυριακή από 1/03)
 • Η τακτική ενημέρωση σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής (με την συνεργασία του τμήματος Τροχαίας Ξάνθης, αλλά και επιλεγμένων σχολών οδηγών της πόλης)
 • Η μηνιαία συμμετοχή της Ποδ. Ομάδας σε δράσεις «Ποδηλατικής διασκέδασης» πχ παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με ποδήλατα, συμμετοχή σε Αποκριάτικες εκδηλώσεις, «Ποδηλατικός Στίβος» κα

 

 • Η καθιέρωση Βραδινής ποδηλατοβόλτας εντός πόλης (κάθε Πέμπτη 9,30 μμ από 1/04)
 • Η συμμετοχή της ποδηλατικής ομάδας σε κοινωνικές εκδηλώσεις της πόλης
 • «Γονείς και κηδεμόνες με ποδήλατα» σε επιλεγμένες δράσεις, με σκοπό την γνωριμία, ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων σχετικές με το ποδήλατο, όσο και την σύνδεση του «Μαθητικού Ποδηλατικού τμήματος» με αυτόν του «Αστικού τμήματος».
 • Την εκπόνηση και δημιουργία τρίπτυχου Ποδηλατικού φυλλαδίου με την παρουσίαση 10 επιλεγμένων διαδρομών στα πέριξ της Ξάνθης.
 • Η προώθηση των ενδιαφερομένων μαθητών στα αγωνιστικά τμήματα του Ποδηλατικού συλλόγου Πήγασος Ξάνθης.

 

bicycle3

«Η πρώτη ποδηλατοβόλτα έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 2 Δεκ στη διαδρομή Ξάνθη ? Κιμμέρια ? Πηγάδια και είναι αναγνωριστικού χαρακτήρα» δήλωσε ο δ/ντης του 2ου Γ/σιου Π. Νταουτίδης και συνέχισε :

«Θέλουμε να δούμε τη διάθεση των μαθητών, αλλά και να ακούσουμε τους ενδιασμούς και ανυσυχίες τους για το ποδήλατο και τη χρήση του. Προσπαθούμε να έχουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας και για αυτό τον λόγο ζητήσαμε την αρωγή και βοήθεια της Τροχαίας Ξάνθης στις μετακινήσεις μας. Στο πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνεται και επίδειξη σε ποδηλατικά ενδιαφέροντα θέματα (πχ αλλαγή σκασμένου λάστιχου). Περιμένουμε περισσότερους από 50 ποδηλάτες ? μαθητές. Ακόμη και στο ποδήλατο, ακολουθούμε το δόγμα : ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»

 

Γεγονός είναι πάντως ότι οι μικροί επίδοξοι «αυριανοί οδηγοί» ευελπιστούν να βάλουν διαφορετικά θεμέλια στην μετακίνηση, μεταφορά αλλά και στην «Δια βίου άθληση» του μέλλοντος.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει διάθεση και μεράκι !

bicycle2

Ακολουθεί η ανακοίνωση ? πρόσκληση του 2ου Γ/σιου Ξάνθης :

Το 2ο Γ/σιο Ξάνθης και η Ποδηλατική ομάδα του σχολείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα Π.Ε. «Το ποδήλατο στην Ξάνθη» , διοργανώνει ποδηλατική πορεία την Κυριακή 2 Δεκ 2012, σύμφωνα με το πρόγραμμα :

 • 11,00 πμ Συνάντηση στο Λιμνίο (πάρκο κολυμβητηρίου)
 • 11,15 πμ Ποδηλατοδιαδρομή προς ΔΑΚ Ξάνθης ? παλιά οδός προς

Κιμμέρια ? Γήπεδο Πηγαδίων Skoda Ξάνθη (Le shale)

 • 12,00 Επίδειξη ποδηλατικών γνώσεων
 • 12,30 Επιστροφή Πηγάδια ? ΣΕΒΑΘ ? Ξάνθη (κεντρική πλατεία)

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ 7ου Γ/σιου και 2ου ΕΠΑΛ Ξάνθης