Εκδήλωση ΕΟΣ – Δασαρχείο Ξάνθης

ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ ?.ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

  • Οι μαθητές του 2ου Γ/σιου δείχνουν τις διαδρομές !

 

Μια ακόμη ενημερωτική ημερίδα πρόσθεσε την περασμένη εβδομάδα στο φετινό ενεργητικό δράσεων το 2ο Γ/σιο Ξάνθης, πραγματοποιώντας εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκά μονοπάτια και ορειβασία». Πρόκειται για μια σειρά από ενέργειες ενταγμένες στην ετήσια δραστηριότητα του περιβαλλοντικού προγράμματος σύμπραξης 3 σχολείων (2ο,7ο Γ/σιο, 2ο ΕΠΑΛ) στα πλαίσια των δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εφαρμόζονται στον νομό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Β. Μούρος, καθώς και ο πρόεδρος και μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ). Το κοινό απαρτίζονταν από μαθητές των παραπάνω σχολείων, δίνοντας το στίγμα της ομαδικής προσπάθειας στην πράξη.

Ο κ. Μούρος χαιρέτησε την σχολική εκδήλωση και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα «επιτεύγματα» των μαθητών, ενώ υποσχέθηκε την αρωγή της Δασικής υπηρεσίας Ξάνθης, σε υλικό και βοήθεια (ενημερωτικές πινακίδες πληροφόρησης).

«Παρότι βρισκόμαστε σε χειμερινή περίοδο, βλέπω ότι οι μαθητές έχουν αναπτύξει πλούσιο πρόγραμμα πεζοποριών και δράσεων. Δηλώνω φίλος και υποστηρικτής της προσπάθειας ανάδειξης και αξιοποίησης των μονοπατιών της Ξάνθης, καθώς αποτελούν μοναδική ευκαιρία στις μέρες μας για επιστροφή στη φύση από τον άνθρωπο, με απαιτούμενο σεβασμό και αγάπη για το περιβάλλον» κατέλεξε ο Δασάρχης Ξάνθης δεχόμενος το αίτημα των μαθητών για υποστήριξη του περιβαλλοντικού σχολικού προγράμματος.

forest2

Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Ξάνθης Γιάννης Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό τις δράσεις και την κοινωνική προσπάθεια του Ορειβατικού συλλόγου, ενώ δεν λησμόνησε να παρουσιάσει τις μεγάλες αναρριχητικές επιτυχίες του σωματείου σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο κ. Ντούμος ? μέλος ΕΟΣ ? ενημέρωσε το κοινό για θέματα ορειβασίας, πεζοπορίας, καθώς και χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες στα πλαίσια της ασφάλειας και της συμπεριφοράς του ορειβάτη.

Στο τέλος της εκδήλωσης τα μέλη του ΕΟΣ παρουσίασαν εξειδικευμένα είδη εξοπλισμού και αναρρίχησης, περνώντας σε βιωματικές δράσεις και κερδίζοντας την περιέργεια και τις εντυπώσεις των μαθητών. Σακίδια, μπότες, πέδιλα, εργαλεία διαβίωσης, προσανατολισμού, ρούχα κα πέρασαν από το «πάνελ» της σχολικής δημοσιότητας και έτυχαν αντικείμενα επεξεργασίας και θαυμασμού.

Οι μαθητές των σχολείων ? με πρωταγωνιστή – οικοδεσπότη το 2ο Γ/σιο- παρουσίασαν και πρόβαλλαν ατομικές και ομαδικές εργασίες και ενημέρωσαν για την πορεία του περιβαλλοντικού προγράμματος, καθώς και τα μονοπάτια που πρόκειται να αξιοποιήσουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρουσίαση των Ευρωπαϊκών μονοπατιών Ε 4 και Ε 6, που περνούν από την χώρα μας (το τελευταίο από την περιοχή μας), ενώ προβλήθηκαν επίσης βίντεο και φωτογραφίες από τις πεζοπορίες των σχολικών ομάδων.

Αξίζει η αναφορά σε μερικές από αυτές :

 

  • Πεζοπορία   Σαμακώβ ? ΙΜ Π. Καλαμούς
  • Πεζοπορία   3ο ΓΕΛ ? κορυφή «Αβγό»
  • Νυχτερινή Πεζοπορία   προς Ποδηλατική πίστα (θηλιά)
  • Πεζοπορία   Σαμακώβ ? ΙΜ Π Αρχαγγελιώτισα ? Ποδηλατική πίστα (θηλιά)
  • Πεζοπορία   Σαμακώβ ? πάρκο κεραιών ? Κιμμέρια
  • Πεζοπορία   Κέντρο πόλης ? Εκκλησιαστικό σχολείο ? Βυζαντινή Ξάνθεια

 

Στη συνέχεια του περιβαλλοντικού προγράμματος προβλέπεται καθαρισμός, ανάδειξη, σήμανση και πληροφόρηση στα μονοπάτια που «υιοθετούν» επιμέρους τα σχολεία, ενώ η φετινή σαιζόν θα κλείσει με πανΞανθιώτικη περιβαλλοντική γιορτή Γονέων ? μαθητών ? εκπαιδευτικών.

forest1

Οι περιβαλλοντικές εξορμήσεις συνεχίζονται περισσότερο έντονα στην εαρινή σαιζόν, ενώ οι μαθητές έχουν και την ευκαιρία να προσεγγίσουν από κοντά και πιο μακρινούς προορισμούς, καθώς ο ΕΟΣ Ξάνθης παραχωρεί το καταφύγιο στον Λειβαδίτη σε αντιπροσωπευτικές μαθητικές ομάδες.

«Παράλληλος όσο και ουσιαστικός στόχος στην συγκεκριμένη φετινή περιβαλλοντική προσπάθεια του 2ου Γ/σιου είναι η δημιουργία ενός «πακέτου μονοπατιών» προσιτό και ιδιαίτερα φιλικό και χρηστικό στον επισκέπτη, τουρίστα αλλά και ντόπιο κάτοικο της πόλης» αναφέρει ο Μ. Νταουτίδης δ/ντης της σχολικής μονάδας και συνεχίζει : «ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε αφετηρίες περιπατητικών διαδρομών ? εντός πόλης ? που θα πλαισιώνονται από όμορφες αισθητικά και κατάλληλες πληροφόρησης πινακίδες, με στοιχεία, ονομασίες, όπως και ενημέρωση για την πόλη και τα μονοπάτια της. Αρχίζοντας από τα πιο εύκολα και βατά (Μονοπάτι Ζωής, Βυζαντινό, Ξάνθειας, κα) και φτάνοντας στα πιο συναρπαστικά και απαιτητικά (προς Κεραίες, Θηλιά, Αβγό κα). Σε όλα τα μονοπάτια θα δοθούν ονόματα και θα είναι έκδηλη η προσπάθεια να υπάρχει μια συνεχή αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στον περιπατητή και τη διαδρομή με διαδοχικές πινακίδες πληροφόρησης».

 

Τελικά οι εναλλακτικές λύσεις ? αντίδοτο στην όποια οικονομική κρίση είναι περισσότερο κοντά μας από ότι νομίζουμε !

Ίσως η ουσία και το πνεύμα των σχολικών προγραμμάτων για το περιβάλλον και οι ίδιοι μαθητές δείχνουν σε όλους το σωστό δρόμο.