Σχολικός καθαρισμός άλσους

Οι μαθητές σάστισαν (!) μπροστά στα σκουπίδια?

– Καλούν σε συντονισμένη παν Ξανθιώτικη σχολική δράση καθαρισμού του άλσους της πόλης!

 Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο μερικός καθαρισμός από σκουπίδια τμήματος του περιαστικού άλσους της πόλης, από μαθητές σχολείων της Ξάνθης. Το ραντεβού δόθηκε στην πλατεία Αντίκα ? στην είσοδο της παλιάς πόλης ? όπου και συγκεντρώθηκαν οι περιβαλλοντικές ομάδες Γυμνασίων, συνοδευόμενες από καθηγητές που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να συμμετέχουν.

Μικροί και μεγάλοι αφού σήκωσαν τα μανίκια και φόρεσαν τα γάντια, πήραν σακούλες σκουπιδιών, διέσχισαν την οδό Χασιρτζόγλου και μπήκαν από την νότια πύλη του άλσους. Ακολούθησε ενημέρωση της δράσης από εκπαιδευτικούς του 2ου και 7ου Γ/σιου Ξάνθης, ενώ όλες οι σχολικές μονάδες ανηφόρησαν προς το κεντρικό κιόσκι του άλσους, καθαρίζοντας στο πέρασμα τους χώρους που ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένοι από κάθε λογής σκουπίδια.forest3

Περισσότερες από 40 μεγάλες σακούλες (!) απορριμμάτων γέμισαν, στη συνολική προσπάθεια, διαπιστώνοντας ακόμη μια φορά ότι το μείζων θέμα του περιβάλλοντος μας αφορά όλους, όμως λίγοι είναι αυτοί που κάνουν πράξη την αγάπη τους προς αυτό. Αντίθετα τα αρνητικά δείγματα πολλών συμπολιτών μας είναι δυστυχώς έκδηλα, καθώς λίγα μέτρα από τα τελευταία σπίτια του αστικού ιστού αρχίζουν να καταλαμβάνονται οι χώροι από σκουπίδια, πλαστικά και χαρτιά κάθε είδους.

Το παρήγορο είναι ότι η νεολαία μυείται σε καινούργιες αντιλήψεις περί έμπρακτης προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός που πιστοποιείται μέσα από την εφαρμογή των σχολικών προγραμμάτων που αποσκοπούν στην πρόληψη και την ανάδειξή του.

« Αν ο καθένας έκανε στο ελάχιστο το καθήκον του απέναντι στο περιβάλλον, θα χαιρόμασταν το δάσος στις βόλτες μας, χωρίς να μας προκαλούν αποστροφή τα σκουπίδια και η αρρωστημένη νοοτροπία μερικών που συνεχίζουν να το καταστρέφουν» δήλωσαν οι υπεύθυνοι της δραστηριότητας συνεχίζοντας :

«Ότι συμβαίνει στο περιαστικό άλσος της Ξάνθης είναι μια μικρογραφία και ταυτόχρονα ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτών που γίνονται σε ευρεία κλίμακα και στα υπόλοιπα δασικά ? και όχι μόνο- τοπία της Ελληνικής υπαίθρου».

Η αγανάκτηση μαθητών και καθηγητών για τον παραμελισμό και την αδιαφορία όλων για την κατάντια του περιαστικού άλσους συσσωρεύτηκε και εκδηλώθηκε με μια περιβαλλοντική σχολική πρόταση που αναμένεται να συνταχθεί και να υποβληθεί στην διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπ/σης Ν. Ξάνθης και τον αρμόδιο δ/ντη Γιώργο Παπαδόπουλο. Αποφασίστηκε να πρωτοστατήσουν στις ενέργειες ώστε να υπογραφεί από τους δ/ντες σχολείων αλλά και φορέων της πόλης που θα ήθελαν να συνδράμουν με κάθε είδους βοήθεια, αίτηση για παν ? Ξανθιώτικη σχολική δράση στο άλσος, με αποκλειστική ενέργεια τον καθαρισμό από κάθε λογής σκουπίδια, καθώς είναι αδύνατο μεμονωμένα να πραγματοποιηθεί ένα θεμιτό και ουσιαστικό αποτέλεσμα καθαρισμού.

forest

«Θα γίνει κάτι ξεχωριστό στα σχολικά χρονικά της Ξάνθης, αν καταφέρουμε να συγχρονίσουμε τα γυμνάσια της πόλης, αλλά και να αφυπνίσουμε έμπρακτα το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον όλων» τόνισε ο Γ. Μελαδιανός από το 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης, βρίσκοντας την ομόφωνη συμπαράσταση όλων.

Τα σχολεία λοιπόν της Ξάνθης ?μέσα από τις πράξεις και κυρίως τις κραυγαλέες φωτογραφίες ? δείχνουν τον δρόμο που πρέπει.

Όποιος θέλει ακολουθεί !