Ο χαμένος θησαυρός της Παλιάς Πόλης

Την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 οι μαθητές του τμήματος Α1 του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης με συνοδό καθηγήτρια την κ. Ε. Καλαφάτη συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΚΠΕ Βιστωνίδας «Ο χαμένος θησαυρός της Παλιάς Πόλης».

Αρχικά, τα παιδιά γνωρίστηκαν στο Λιμνίο με τους υπεύθυνους του προγράμματος, οι οποίοι τους μίλησαν για την belle époque της Ξάνθης και τους εξοικείωσαν με τη χρήση της πυξίδας και την έννοια του αζιμούθιου. Έτσι άρχισε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με πυξίδες, χάρτες και γρίφους. Οι μαθητές, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, ξεκίνησαν έναν ιστορικό περίπατο στα σοκάκια, τις μυστικές γωνιές και τα ξεχωριστά κτίσματα της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Από το χάνι του Μωυσή, όπου ανακαλύψανε το γλυπτό «Νίκη της Σαμοθράκης» του κ. Τρ. Βαΐτση, οι μαθητές κινήθηκαν στην πλατεία Αντίκα. Εκεί εντόπισαν την προτομή του ήρωα και βρήκαν πληροφορίες για το τραγικό τέλος του. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την οικία Ντανιέλ (σπίτι του Μάνου Χατζηδάκι), περιηγήθηκαν στους χώρους του, έμαθαν την ιστορία του και θαύμασαν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την καταπληκτική θέα από το μπαλκόνι. Έπειτα από την εκκλησία του  Αγίου Βλασίου κατευθύνθηκαν προς τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, το σπίτι του Μεμέτ Πασά και ύστερα στο Παλιό Δημαρχείο (αρχοντικό Μωυσή), το Κέντρο Πολιτισμού της ΦΕΞ (παλιά Εμπορική Λέσχη) και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Ανηφορίζοντας εντόπισαν το Λαογραφικό Μουσείο (αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου) και μπήκαν στην αυλή του όπου βρήκαν δύο χαμάμ (ένα ανδρικό και ένα γυναικείο) καθώς και το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων. Επιπλέον, ανακάλυψαν το παλιότερο σπίτι της Παλιάς Πόλης (1849). Στον δρόμο προς την παλιά Μητρόπολη οι μαθητές παρατήρησαν το παλιότερο σχολείο της Ξάνθης (1ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης) και στη συνέχεια πέρασαν μπροστά από την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (γνωστή και ως Καβάκι).

Ο περίπατος ολοκληρώθηκε στην πεζογέφυρα του Κόσυνθου. Εκεί τα παιδιά σύγκριναν το Περιαστικό δάσος με μια παλιά φωτογραφία της περιοχής, αφουγκράστηκαν το ποτάμι και συνειδητοποίησαν ποιος ήταν ο χαμένος θησαυρός που αναζητούσαν.