Επίσκεψη στα ΜΜΕ Ξάνθης
«Είμαστε στον αέρα»?
– οι μαθητές του 2ου Γ/σιου στα ΜΜΕ Ξάνθης !!
Ένα αλλιώτικο πρωινό περίμενε τους μαθητές του 2ου Γ/σιου Ξάνθης την Πέμπτη 7/02, καθώς επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου Δήμου Ξάνθης, προσκεκλημένοι από την πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Ο δ/ντης της σχολικής μονάδας Πρόδρομος Νταουτίδης και οι υπεύθυνοι καθηγητές της περιβαλλοντικής ομάδας συνόδευαν τους επίδοξους μαθητές των «ερτζιανών κυμάτων» προκειμένου να παρουσιάσουν στο κοινό της πόλης την προσπάθεια που καταβάλλουν από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, στα πλαίσια των δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
«Τα μονοπάτια της Ξάνθης», ήταν το θέμα της συζήτησης και ταυτόχρονα ο τίτλος του φιλόδοξου προγράμματος σχολικής σύμπραξης όπου και συμμετέχουν το 2ο και 7ο Γ/σιο Ξάνθης καθώς και το 2ο ΕΠΑΛ, σε μια προσπάθεια ανάδειξης, αξιοποίησης και γνωριμίας των μονοπατιών που βρίσκονται στα πέριξ της πόλης και αποτελούν από μόνα τους πόλους έλξης οικολογικών εναλλακτικών προτάσεων περιπάτων και ποικίλλων δράσεων.
Οι μαθητές Γιώτα Γκουντάκου, Απόστολος Αγοραστός, Σωτήρης Χιώτης, Δέσποινα Καρύδη και Γεωργία Καζάκου, παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις του φετινού προγράμματος που αναφέρεται στον πλούσιο περιβαλλοντικό περίγυρο της Ξάνθης, καθώς και τρόπους με τους οποίους αποφάσισαν να αναδείξουν και να επέμβουν ουσιαστικά σε ένα δίκτυο από όμορφες περιπατητικές διαδρομές που ξεκινούν από το κέντρο της πόλης.
«Θέλουμε όλοι οι Ξανθιώτες να γνωρίσουν τα μονοπάτια που προτείνουμε, να έρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση και να βιώσουν τις χαρές και την αίσθηση που παίρνουμε και εμείς μέσα από την φετινή ενασχόλησή μας με τις παραπάνω περιβαλλοντικές δράσεις» πρότειναν οι μαθητές του 2ου Γ/σιου σε δημότες, τουρίστες και επισκέπτες της πόλης και συνέχισαν:
«Προσπαθούμε να φέρουμε την υπέροχη φύση που περιβάλλει την Ξάνθη, περισσότερο κοντά σε όλους. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να «βαφτίσουμε» και να ονοματίσουμε τις διαδρομές κάνοντάς αυτές πιο οικίες και προσιτές, σε ένα «διαδραστικό παιχνίδι» γνωριμίας και σχέσης»
Έτσι το «ΜΟΝΟΠΑΤΙ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ» υιοθετήθηκε φέτος από το 2ο Γ/σιο, αναλαμβάνοντας την σηματοδότηση, καθαρισμό, πληροφόρηση και γενικότερη σήμανση και ανάδειξη της γνωστής διαδρομής που αρχίζει από τη συνοικία Σαμακώβ και τερματίζει μετά από 2 χλμ στην ΙΜ Παναγιάς Καλαμιώτισας.
Κάτι ανάλογο ετοιμάζουν και τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τα μονοπάτια του Νερού, των Κρουνών, των Κεραιών να ακολουθούν, ενώ από την άλλη πλευρά της πόλης (ΒΔ) ακολουθούν και περιμένουν την σειρά τους για την επόμενη χρονιά να αναδειχθούν και να σημανθούν το Βυζαντινό μονοπάτι, του Αβγού, αλλά και της Αγ. Παρασκευής.
Γεγονός είναι πάντως ότι η Ξάνθη θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα αστικό κέντρο ? αφετηρία εναλλακτικού τουρισμού, προτείνοντας σε τουρίστες και επισκέπτες ένα δίκτυο περιπάτων και διαδρομών με αφετηρία την πλατεία Αντίκα (ΒΔ μονοπάτια) αλλά και την περιοχή Σαμακώβ ? γέφυρα π. Κόσυνθου (ΒΑ μονοπάτια). Εύκολες αλλά και αυξημένου βαθμού δυσκολίας διαδρομές, βατές και ασφαλής, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την απρόσκοπτη θέα και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον είναι τα προτερήματα της εναλλακτικής τουριστικής δραστηριότητας που προτείνουν οι μαθητές για το μέλλον της πόλης.
Ο δ/ντης του 2ου Γ/σιου Πρόδρομος Νταουτίδης αναφέρθηκε από το ραδιοφωνικό βήμα στην προσπάθεια της σχολικής μονάδας να εμπλουτίζει διαρκώς την εκπαιδευτική και μαθησιακή γνώση των παιδιών με παράλληλες εξωσχολικές δράσεις που στοχεύουν στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής αγωγής όπως και πολιτιστικής, κοινωνικής, υγείας αλλά και επαγγελματικού προσανατολισμού.
«Προσπαθώ προσωπικά και παροτρύνω κάθε σχολική χρονιά όλους τους συναδέρφους εκπαιδευτικούς σε μια διαρκή προσπάθεια να δώσουμε στα παιδιά της Ξάνθης τα εφόδια και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να γίνουν σωστοί άνθρωποι και καταρτισμένοι αυριανοί πολίτες» τόνισε στην αναφορά του ο κ. Νταουτίδης. Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κικής Οικονόμου επισήμανε την ανάγκη της «επιστροφής στη φύση» που καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση και ομορφαίνει με τον τρόπο της την σύγχρονη ζωή του σημερινού ατόμου.
«Ιδιαίτερα στις μέρες των δυσκολιών και των προβλημάτων που βιώνουμε, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στο να διευρύνουμε την σκέψη, το μυαλό και τον οπτικό ορίζοντα των μαθητών, δίνοντας παραστάσεις και βιώματα κοινωνικού, πολιτιστικού και οικολογικού περιεχομένου. Οι μαθητές ανταποκρίνονται εντυπωσιακά στο εκπαιδευτικό κάλεσμα τα ων σχολικών μονάδων, γεγονός που καταδεικνύει η πολυάριθμη συμμετοχή τους στους περιπάτους και τις δράσεις που υλοποιούμε».
Κλείνοντας την μαθητική συνέντευξη τα παιδιά του 2ου Γ/ου κάλεσαν συμμαθητές, γονείς και φίλους στην εκδήλωση του ερχόμενου Σαββάτου 16/02 με τίτλο «ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ». Είναι μια προσπάθεια καθαρισμού και γνωριμίας του περιαστικού άλσους Ξάνθης, όπου και οι μαθητές θα καθαρίσουν, θα ενημερωθούν και θα προβάλλουν θέματα περιβάλλοντος και οικολογικής συνείδησης σε συμμαθητές και γονείς που θα παρευρεθούν στην παν Ξανθιώτικη εκδήλωση. Την εποπτεία έχουν καθηγητές και μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων 2ου,7ου Γ/σιου και 2ου ΕΠΑΛ, ενώ συνεργάζεται ο δήμος Ξάνθης και το δασαρχείο.
Γεγονός είναι πάντως ότι η εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης εντείνει τις προσπάθειες ολοκληρωμένης μαθησιακής παρέμβασης στην εξέλιξη των παιδιών, μέσα από τα μαθητικά τους βιώματα και τα χρόνια της νεότητάς τους.
«Στα σχολεία σήμερα γίνεται περισσότερη και ουσιαστικότερη δουλειά από ότι φαίνεται στο ευρύ κοινό και καλά θα είναι με κάθε ευκαιρία να προβάλλονται οι προσπάθειες και τα έργα των μαθητών, που συνεχίζουν να μας εντυπωσιάζουν και να μας εκπλήσσουν με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται.
Σε εμάς τους εκπαιδευτικούς εναπόκειται η σημαντική παράμετρος της παρότρυνσης και της αρωγής σε κάθε μαθητική πρωτοβουλία και προσπάθεια» τόνισε και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την συζήτηση ο δ/ντης της σχολικής μονάδας Μάκης Νταουτίδης.